Parodontologie

//Parodontologie
Parodontologie2017-01-12T18:04:05+01:00

Wat is parodontitis?

Parodontitis is een ontsteking veroorzaakt door bacteriën. Deze ontsteking ontstaat wanneer bacteriën zich ophopen langs de tandvleesrand. Een onvoldoende gebitsverzorging kan daar de oorzaak van zijn. Wanneer deze ontsteking zich vanuit de tandvleesrand naar beneden uitbreidt, wordt het onderliggende bot aangetast. Hierdoor ontstaan openingen tussen het tandvlees en het tandoppervlak; deze worden pockets genoemd.

Naarmate de pockets dieper worden, neemt de schade aan het kaakbot toe en zullen de tanden en kiezen op den duur losser gaan staan. Indien onbehandeld kan dit uiteindelijk leiden tot het verlies van een tand of kies.

Kenmerken parodontitis

parodontitis tandarts hoogvlietBij parodontitis kan het tandvlees gevoelig, rood en opgezwollen zijn. Dit kan zich uiten in bloedend tandvlees bij tandenpoetsen of een vieze smaak in de mond. Uw tandvlees kan zich hebben teruggetrokken waardoor u gevoeligheid ervaart bij koud of warm. In een later stadium leidt dit zelfs tot het losser staan van uw tanden en kiezen met als gevolg dat deze getrokken moet worden. Parodontitis is op een uitzondering na zelden verbonden met hevige pijn, waardoor het lang onopgemerkt kan blijven. Laat daarom de gezondheid van je tandvlees regelmatig controleren bij uw tandarts of mondhygiënist, zodat er in een vroeg stadium ingegrepen kan worden.

Hoe wordt parodontitis behandeld?

Tijdige behandeling kan het verlies van tanden en kiezen voorkomen. Het verwijderen van tandsteen en/ of tandplak uit de verdiepte pocket is hierbij belangrijk. Het gebit wordt professioneel gereinigd onder plaatselijke verdoving. Gecombineerd met een goede mondverzorging zullen de verdiepte pockets verdwijnen en zal het tandvlees genezen en zich weer goed vasthechten rondom uw tand of kies.

Helaas komt het ook voor dat de verdiepte pockets moeilijk toegankelijk en bereikbaar is voor de professionele gebitsreiniging. Hierdoor blijven de pockets bestaan en is het nodig een operatieve behandeling aan het tandvlees uit te voeren middels een flapoperatie.

Deze operatie wordt door onze tandarts-parodontoloog uitgevoerd. Hierbij wordt het tandvlees onder plaatselijke verdoving losgemaakt, waardoor de tandplaque en tandsteen beter zichtbaar wordt. Na reiniging wordt het tandvlees weer vastgemaakt en zal het op den duur weer genezen. Op deze manier kan zelfs een vergevorderde parodontitis tot staan worden gebracht.

nederlandse vereniging voor parodontologieTandartsen en mondhygiënisten die hun patiënten naar ons willen verwijzen voor een behandeling bij de tandarts-parodontoloog doen dit middels een verwijskaart.

Call Now Button