Wortelkanaalbehandeling

//Wortelkanaalbehandeling
Wortelkanaalbehandeling2017-01-12T18:01:45+01:00

Zowel tanden als kiezen bestaan uit één of meer wortels en een kroon. De kroon is het zichtbare deel. De wortels kunt u niet zien, die zitten onder uw tandvlees en zijn verankerd in de kaak. In elke wortel vind je een wortelkanaal dat bestaat uit kleine bloedvaten en zenuwvezels. Dit wordt ook wel pulpa genoemd en is levend weefsel. Is dit weefsel ontstoken (geweest)? Dan voeren we een wortelkanaalbehandeling uit.

Hoe ontstaat ontstoken tandweefsel?

Tandweefsel kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of bijvoorbeeld een harde klap op uw tand. De ontsteking zelf wordt veroorzaakt door bacteriën. Heeft u last van gevoelige tanden of kiezen bij het drinken van warme of koude dranken? Dan kan dat een eerste signaal zijn dat er iets mis is. Het komt ook voor dat een ontsteking geen klachten geeft, of juist hevige pijn veroorzaakt. Het is belangrijk dat het ontstoken tandweefsel wordt verwijderd, anders sterft het af. Waneer u het tandweefsel niet laat verwijderen kan de ontsteking uitbreiden tot in uw kaakbot. Dat kan ervoor zorgen dat het kaakbot rond de tanden en kiezen verloren gaat. Op de lange termijn kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat kiezen en tanden los gaan staan of zelfs uitvallen. U merkt een kaakbotontsteking door uw mond dicht te bijten. De tand of kies in kwestie kan dan te hoog aanvoelen.

Wat doen we tijdens een wortelkanaalbehandeling?

Met een wortelkanaalbehandeling verwijderen we het tandweefsel dat ontstoken is. Wanneer het eenmaal ontstoken is, geneest het niet meer. Daarom halen we het weefsel weg. Een andere naam voor een wortelkanaalbehandeling is een zenuw- of kanaalbehandeling.

De wortelkanaalbehandeling

We verdoven de mond met een plaatselijke verdoving als je tandweefsel nog (gedeeltelijk) ‘leeft’. Soms is een verdoving niet nodig, bijvoorbeeld als het tandweefsel al helemaal is afgestorven. Vaak maken we eerst een of meer röntgenfoto’s. Zo houden we goede controle over de behandeling en kunnen we precies zien wat we weg moeten halen. Daarna maken we de tand of kies open en verwijderen we het ontstoken tandweefsel. Het kanaal maken we daarna schoon met een klein vijltje. Ook spoelen we het kanaal met een desinfecterende vloeistof.

wortelkanaalbehandeling tandarts hoogvliet

Vervolgens vullen we het kanaal en maken de tand of kies weer dicht met een vulling. Het kan gebeuren dat de kies verzwakt is. Dan is in sommige gevallen een kroon nodig. Bent u op deze manier behandeld? Dan kan uw tand of kies nog lange tijd mee.

Kan een wortelkanaalbehandeling bij iedere tand of kies worden uitgevoerd?

Soms kunnen we geen wortelkanaalbehandeling uitvoeren omdat er bijkomende problemen zijn. In sommige gevallen moeten we de tand of kies verwijderen. U kunt met ons de mogelijkheden bespreken voor het vervangen van de verloren tand of kies. U kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan een brug.

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?

Een wortelkanaalbehandeling is meestal niet pijnlijk met een verdoving.

Hoe lang duurt de behandeling?

De duur is afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Tanden hebben vaak één wortel. Kiezen hebben er in de meeste gevallen meer. Een behandeling duurt daarom tussen een half en anderhalf uur. Vaak kunnen we de behandeling in één keer doen maar het kan ook voorkomen dat u een (paar) keer moet terugkomen.

Krijg ik last van napijn?

Als de wortelkanalen schoongemaakt zijn kunt u last krijgen van napijn. Dit kan een paar dagen aanhouden en is te onderdrukken met een goede pijnstiller. Antibiotica is meestal niet nodig.

Kan een tand of kies verkleuren na een wortelkanaalbehandeling?

Dit gebeurt meestal niet. Als het wel gebeurt kunnen we het in de meeste gevallen verhelpen. Daarvoor hebben we verschillende mogelijkheden die we met u kunnen bespreken.

Call Now Button