Parodontitis

//Parodontitis
Parodontitis2017-01-12T18:01:29+01:00

Parodontitis is een ontsteking van het tandvlees die verder gaat dan alleen het tandvlees. Plak op de kiezen en tanden veroorzaakt een ontsteking op de rand van het tandvlees. Dit noemen we ook wel gingivitis. Wanneer de ontsteking zich uitbreidt van de rand van het tandvlees naar het kaakbot kan dat uiteindelijk leiden tot parodontitis.

Hoe ontstaat het?

Bacteriën in de tandplak veroorzaken een ontsteking in de tandvleesrand. Tandplak is kleverig en zacht en bestaat uit een bijna niet waar te nemen laagje van bacteriemassa en speekseleiwitten. Na verloop van tijd kan de tandplak verkalken tot tandsteen. Dit blijft stevig vastzitten aan tanden en kiezen. Het breidt zich verder uit door een voortdurende aanwas van nieuwe laagjes tandplak.

Wanneer u een tandvleesontsteking hebt, kan deze zich verder uitbreiden naar het kaakbot waar de tanden en kiezen in verankerd zijn. Het tandvlees gaat los zitten en in de ruimte tussen het tandvlees en de tanden of kiezen vormt zich een laagje tandplak. Dit veroorzaakt een uitbreiding van de ontsteking dieper het kaakbot in. De vezels gaan kapot door de ontsteking. Dit zorgt voor een afbraak van kaakbot en daardoor worden de pockets dieper. In de verdiepte pockets verkalkt een deel van de tandplak langzaam tot tandsteen. Deze voortdurende ontsteking met afbraak van kaakbot en vezels noemen we parodontitis.

Wat merkt u ervan?

Parodontitis blijft vaak lang onopgemerkt omdat het pas in een heel laat stadium symptomen veroorzaakt. Een aantal kenmerken waar u parodontitis aan herkent zijn:

Parodontitis kan lang onopgemerkt blijven, omdat het vaak geen – of pas in een heel laat stadium – verschijnselen met zich meebrengt. Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn:

  • Gezwollen, rood en slap tandvlees
  • Bloedend tandvlees tijdens het eten of tandenpoetsen
  • Terugtrekkend tandvlees
  • Een vieze smaak of een slechte adem

Parodontitis geeft vrijwel nooit pijnklachten. Pas als de ontsteking vergevorderd is, ontstaan er echt klachten. Dit uit zich bijvoorbeeld in het los gaan staan van kiezen en tanden. Of er ontstaan tussenruimtes in uw gebit.

De gevolgen

Wanneer het tandvlees ver is teruggetrokken komen de wortels gedeeltelijk bloot te liggen. Daarom kunnen uw tanden en/of kiezen gevoelig zijn bij het poetsen of bij het nuttigen van koude, warme, zure of zoete dranken of voedsel. Uiteindelijk kan de ontsteking zoveel kaakbot aantasten dat uw kiezen en tanden los gaan staan of uitvallen.

Voorkom parodontitis

Wanneer u last hebt van bloedend tandvlees betekent dit dat u last hebt van een tandvleesontsteking. Onderneem direct actie als u dit merkt en maak een afspraak bij Tandarts Hoogvliet Kapittelhof. De ontsteking wordt altijd veroorzaakt door tandplak. Houd daarom uw mond goed schoon met een hulpmiddel: een (elektrische) tandenborstel, tandenstokers, tandpasta, floss, ragers, tandzijde en/of een tongschraper. U kunt altijd met ons overleggen wat voor u de beste hulpmiddelen zijn.

parodontitis tandarts Hoogvliet

De behandeling

Een tijdige behandeling zorgt ervoor dat we het verlies van uw tanden en/of kiezen kunnen voorkomen. Tijdens de gebitsreiniging verwijderen we de tandsteen en tandplak in de verdiepte pockets. Het zichtbare deel van de tandplak boven de tandvleesrand kunt u zelf elke dag met een tandenborstel verwijderen. Daarnaast kunt u hulpmiddelen gebruiken als tandenstokers en ragers om de plak tussen tanden en kiezen te verwijderen. Door de combinatie van uitgebreide gebitsreiniging en een goede mondhygiëne verdwijnt de ontsteking vaak en hecht het gezonde tandvlees zich weer vast aan de kiezen en tanden.

Extra risico op parodontitis

Sommige mensen hebben meer aanleg voor parodontitis dan anderen. Bepaalde bacteriën lijken hiervoor verantwoordelijk. Ook is het zo dat bepaalde groepen mensen een verhoogd risico lopen op parodontitis:

  • Rokers: Als u rookt hebt u een grotere kans op parodontitis. Ook is de ernst van de aandoening vaak groter en reageren rokers minder goed op de behandeling.
  • Diabetes: Vooral niet goed afgestelde diabetes geeft een verhoogde kans op parodontitis. Door diabetes is de kans op abcessen ook verhoogd.
  • Stress: dit kan de afweer van het lichaam onderdrukken. Zo hebt u een grotere kans op parodontitis toe en kunnen de nadelige gevolgen groter zijn.
Call Now Button