Kronen en bruggen

//Kronen en bruggen
Kronen en bruggen2017-01-12T18:01:18+01:00

Kronen en bruggen zijn duurzame vervangingen voor uw tanden en kiezen. Ze lijken zoveel mogelijk op de oorspronkelijke vorm en vervullen dezelfde functie. Een behandeling met een brug of kroon is ingewikkelder dan een gewone vulling. Als u bij ons een behandeling ondergaat moet u daarvoor meerdere keren terugkomen.

Wat is een kroon?

kroon tandartsEen kroon is een metalen en/of porseleinen kapje porselein dat op de afgeslepen tand of kies is vastgelijmd. Het past er precies overheen, waardoor uw tand of kies precies zijn oorspronkelijke functie en vorm weer terugkrijgt.

Wanneer kan een kroon nodig zijn?

  • Er is niet voldoende basis voor een vulling. Dat kan zo zijn als een groot deel van de tand of kies door tandbederf al verloren is gegaan.
  • Wanneer er slecht gevormde en/of verkleurde tanden of kiezen voor in uw mond staan. Met een kroon verbeteren we uw uiterlijk.

Wat is een brug?

brug tandarts hoogvlietWe maken een brug om één of meerdere tanden en/of kiezen te vervangen. De brug rust op meerdere pijlers. Dat zijn afgeslepen kiezen of tanden aan weerszijden van de ruimte van de ontbrekende tand of kies. De brug bestaat uit twee of meer kronen die precies passen op de pijlers een een brug tussendeel (ook wel dummy genoemd). Het tussendeel bestaat uit één of meer kunstkiezen en/of tanden die de open ruimte opvullen.

Wanneer kan een brug nodig zijn?

  • Om de kauwfunctie te verbeteren
  • Om het uiterlijk van uw gebied te verbeteren
  • Om ervoor te zorgen dat uw tanden en kiezen niet scheef gaan staan of uitgroeien.

Als u tanden of kiezen mist, kunnen ze van de andere kaak in de richting van het open gat groeien. Ook kunnen kiezen of tanden aan beide zijden van de open ruimte naar elkaar toe groeien. Dat zorgt ervoor dat ze scheef gaan staan.

Welke verschillende soorten bruggen zijn er?

Gewone brug

De pijlers van een gewone brug bevinden zich aan beide zijden van de open ruimte.

Vrij-eindigende brug

Bij een vrij-eindigende brug zitten de pijlers vast aan één kant van de ontbrekende kies of tand.

Etsbrug

Een etsbrug wordt meestal gebruikt als vervanging voor één of twee tanden. Deze brug is mogelijk wanneer de tanden of kiezen aan beide zijden van de open ruimte in goede conditie zijn. Voor het plaatsen van een etsbrug hoeven we vrijwel niets van de gave tanden af te slijpen. We plakken de brug met metalen bevestigingsplaatjes en met een speciale lijm onzichtbaar aan de binnenkant van de tanden. Als het nodig is kunnen we een etsbrug meestal eenvoudig weer verwijderen.

Van welk materiaal zijn kronen en bruggen gemaakt?

Porselein

Kronen van porselein kunnen in veel verschillende situaties worden gebruikt. De kans dat een kroon breekt is door nieuwe technieken vrijwel uitgesloten. Een porseleinen kroon ziet er natuurgetrouw uit, omdat het materiaal tandkleurig is.

Metaal-porselein

Hierbij gebruiken we metaal als basis. Voor het uiterlijk wordt over het zichtbare metaal een laag van tandkleurig porselein aangebracht.

Metaal

Soms worden bruggen en kronen alleen van metaal gemaakt. Dit materiaal is slijtvast en zeer sterk. Ze krijgen dan een goud- of zilverkleurige goudlegering. Vanwege het uiterlijk plaatsen we deze alleen achter in de mond.

Behandeling van een kroon of een brug

Het plaatsen van een kroon of brug verloopt in stappen. Daarom moet u twee of drie keer bij ons terugkomen. De brug of kroon wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Dit kost ongeveer een tot twee weken.

De behandeling in stappen

Afslijpen van de kies of tand

Als eerste slijpen we een deel van uw tand of kies af, totdat er genoeg ruimte beschikbaar is om een brug of kroon te maken. Vaak gebeurt dit onder een plaatselijke verdoving.

Afdruk maken

Daarna maken we een afdruk van uw hele kaak of van het gedeelte waar de afgeslepen kies zich bevindt. We plaatsen daarvoor een afdruklepel met een rubberachtige massa in uw mond. Daarmee maken we een afdruk die in het laboratorium wordt gevuld met gips. Op dit model wordt de brug of kroon gemaakt.

Beetregistratie

Met een wasplaatje bekijken we hoe de tanden en kiezen van de boven- en onderkaak op elkaar passen. Daarvoor is een afdruk van de tegenoverliggende kaak nodig.

Kleur bepalen

Als de brug of kroon in de voorkant van uw mond ligt, heeft deze vaak een tandkleurige buitenlaag. We zoeken in overleg samen een geschikte kleur uit.

Noodvoorziening

We maken ter bescherming van de afgeslepen kies of tand een noodvoorziening. Dit wordt ook wel een tijdelijke kroon genoemd. Het is belangrijk dat u daarmee geen kleverige of harde producten eet. Het materiaal van deze kroon is daarvoor niet geschikt. Breekt de tijdelijke kroon of laat hij los? Neem dan contact met ons op.

Vastzetten

Tijdens de laatste afspraak passen we de brug of kroon in uw mond. Daarna zetten we deze vast. Aan de binnenkant van de kroon of brug brengen we een snelhardend cement aan. Vervolgens schuiven we de kroon of brug op zijn plaats en drukken deze stevig aan.

Onderhoud van kronen en bruggen

Heeft u een kroon of brug van tandarts Hoogvliet? Zorg dan goed voor de dagelijkse mondhygiëne. Het is belangrijk dat u het tandvlees rondom de brug of kroon goed reinigt. Een extra kwetsbare plek is de rand, daarop kan makkelijk plak achterblijven. Tandplak veroorzaakt gaatjes en ontsteking van uw tandvlees. Poets dit gebied daarom regelmatig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, flosdraad en/of ragers.

Hoe lang gaat een brug of kroon mee?

Een kroon of brug gaat door het duurzame materiaal minstens tien jaar mee. Let wel dat een goede mondhygiëne veel invloed heeft op de duurzaamheid. Daarnaast kan een ongelukje er voor zorgen dat een brug of kroon voortijdig wordt beschadigd.

Kan ik napijn krijgen van de behandeling voor een kroon of een brug?

Het kan zijn dat de kies of tand die van een brug is voorzien gevoelig is. Dat is meestal tijdelijk. Hebt u last van aanhoudende of heviger wordende klachten? Neem dan contact met ons op.

Call Now Button