Gebitsprotheses

//Gebitsprotheses
Gebitsprotheses2017-01-12T18:00:43+01:00

Gedeeltelijke gebitsprothese

frame tandarts HoogvlietWanneer u een aantal kiezen en/of tanden mist, kunt u baat hebben bij een gedeeltelijke gebitsprothese. We kijken uw gebit goed na, waarna een tandprotheticus aan de slag gaat met een vervanging voor de tanden en kiezen die u mist. We maken bij een gedeeltelijke prothese onderscheid tussen een frame en een plaatje.

 

Frame

Een frame bestaat uit een metalen constructie met een kunststof laag waarin de te vervangen tanden en/of kiezen zijn geplaatst. Deze gedeeltelijke prothese is met behulp van ankers verbonden aan de omringende kiezen of tanden. Deze ankers zorgen voor steun en houvast tijdens het kauwen.

Plaatje

Een plaatje of plaatprothese bestaat uit een kunstharsplaat in de kleur van tandvlees waarin kiezen en/of tanden zijn verankerd. Dit passen wij vooral toe als tussenoplossing nadat kiezen en/of tanden zijn getrokken. Het plaatje heeft een beperkte levensduur en zit vaak matig vanwege de druk van het kauwen op het tandvlees.

Volledige gebitsprothese

kunstgebit tandarts hoogvlietEen volledige gebitsprothese is nodig als u geen eigen tanden en kiezen meer heeft. Soms zijn er nog wortels van kiezen en/of tanden aanwezig in uw kaak. Deze kunnen we dan gebruiken als steun voor de volledige prothese.

Bij de volledige gebitsprothese maken we onderscheid in: een normaal kunstgebit, een overkappingsprothese, een implantaatprothese of klikgebit.

‘Gewoon’ kunstgebit

Dit is een gebitsprothese die rust op uw lege kaak.

Overkappingsprothese

Een overkappingsprothese is een volledige gebitsprothese die de wortels van één of meer tanden en/of kiezen gebruikt als steun. Deze blijven aanwezig onder het kunstgebit. Ze werken als een soort pijlers waar het gebit op rust en zorgen voor houvast. De druk die ontstaat tijdens het kauwen wordt opgevangen door deze pijlers én door het slijmvlies van de kaak. Hierdoor zullen de kaken minder snel slinken.

Implantaatprothese of klikgebit

Een implantaatprothese (of klikgebit) is een prothese die rust op implantaten. Een implantaat bestaat uit een kunstwortel die we in het kaakbot plaatsen. Ze zijn vervaardigd van het lichaamsvriendelijke materiaal titanium en zien eruit als schroeven. Het voordeel van dit metaal is dat het door het lichaam wordt geaccepteerd. Er volgt geen afweerreactie in het lichaam. De implantaten zijn ongeveer net zo groot als een normale tandwortel.

Het kan zijn dat de kaak sterk is geslonken. In dat geval kan het implantaat worden verbonden door locators, drukknopjes of een soort staaf. Laatstgenoemde, de ‘steg’, zorgt voor een stevige verbinding tussen de pijlers.

Een overkappingsprothese op kunstwortels heeft dezelfde voordelen als een gelijksoortige prothese op lichaamseigen wortels. Daarnaast zijn ze niet gevoelig voor tandbederf. Het is wel belangrijk dat u uw tandvlees goed onderhoudt. Dit zorgt ervoor dat de kunstwortels stevig in het tandvlees blijven staan.

Schroefgebit

Een schroefgebit is een permanente gebitsprothese die met behulp van schroefjes op 4 kunstwortels of implantaten wordt geplaatst. Het gebit zit stevig vast en voelt daardoor als uw ‘eigen’ gebit. Uw tandarts kan het gebit los draaien of vastzetten. Het schroefgebit is verder vergelijkbaar met de implantaatprothese op kunstwortels.

Call Now Button