Bleken

Bleken2017-01-12T18:00:33+01:00

tandarts hoogvliet tanden blekenEen stralend wit gebit. Dat wil iedereen wel! U ziet veel reclames die u hagelwitte tanden beloven, vaak zelfs binnen een uur. Het wit maken van tanden kan in veel gevallen, maar niet altijd. Overweegt u een bleekbehandeling? Kies dan altijd voor een veilige en verantwoorde manier. Onveilige processen kunnen schade aan uw tanden en kiezen veroorzaken. Tandarts Hoogvliet Kapittelhof kan u hierbij helpen.

De kleur van tanden en kiezen

De kleur van het gebit is voor iedereen verschillend. De een heeft wittere tanden, de ander gele of zelf grijze of bruine tanden. Soms wijkt de kleur van een van uw tanden of kiezen af van de rest. Uw tanden en kiezen hebben nooit precies dezelfde kleur.

Kiezen en tanden zijn opgebouwd uit glazuur en tandbeen. Voor de kleur van uw tand of kies is vooral de kleur en dikte van het tandbeen bepalend. Deze kleur is erfelijk bepaald. Het glazuur op kiezen en tanden is vrijwel doorzichtig. De hoektanden zijn vaak iets geler dan de rest. Dat komt door de dikkere laag tandbeen die deze tanden hebben.

Waardoor worden tanden donkerder?

Tanden zien er donkerder uit als kleurstoffen uit de voedings- en genotmiddelenindustrie de tand binnendringen. Dit gebeurt wanneer u thee, koffie of rode wijn drinkt. Ook zorgt roken voor verkleuring van tanden en kiezen. Daarnaast is het zo dat uw tanden donkerder worden naarmate u ouder wordt. De vorming van het geelkleurige tandbeen blijft doorgaan, waardoor de laag dikker wordt. Het tegenovergestelde gebeurt met het glazuur. Deze laag wordt juist dunner door slijtage. Ook kunnen er op den duur barsten in de glazuurlaag komen. Daardoor wordt het makkelijker voor kleurstoffen uit voedsel en dranken om uw tanden of kiezen binnen te dringen.

Witte tanden, ook voor u?

Laat de tandarts of mondhygiënist eerst naar uw gebit bekijken om het te beoordelen. We moeten eerst vaststellen dat uw tanden gezond zijn, geen gaatjes bevatten en dat uw eventuele vullingen niet lekken. Daarna beoordelen we de huidige kleur van uw tanden. Waarom zijn ze verkleurd? Hebt u veel donkere vullingen of kronen of bruggen in uw mond? Zijn medicijnen of ziekten de oorzaak? Zijn uw tanden schoon? Welke kleur past goed bij u? Bleken is niet altijd de beste of enige oplossing. We proberen deze vragen te beantwoorden en beoordelen daarna of bleken voor u zinvol is en of u het gewenste resultaat kunt en zult bereiken. Verkleuringen als gevolg van medicijnen en ziekten vragen vaak om een speciale behandeling. Vraag ons vooral om advies.

Bleekmethoden

Dode tanden: bleken van binnenuit

Eerst maken we de tand open, waarna we in de verkleurde dode tand een papje met een blekend middel aanbrengen. Dit heeft een blekende werking gedurende een paar dagen. Afhankelijk van het resultaat kan het zijn dat we de behandeling een paar keer herhalen. Daarna sluiten we de tand af met een definitieve vulling.

Levende tanden: bleken van buitenaf

Thuisbleken onder begeleiding van uw tandarts of mondhygiënist
Niet te ernstige verkleuringen kunnen van buitenaf worden gebleekt. Dat gebeurt met behulp van een bleeklepel. Eerst maken we een afdruk van uw gebit. Vervolgens wordt er in een tandtechnisch laboratorium een bleeklepel gemaakt van zachte kunststof. Deze lepel past precies om uw tanden en kiezen en beschermt het tandvlees tegen de blekende stof (Peroxide). We noemen dit ‘thuisbleken’ omdat u de lepel en de gel mee naar huis krijgt. U hoort van ons hoe lang u de lepel met gel moet dragen om het juiste resultaat te krijgen. Vaak hoeft u het alleen ’s nachts te dragen. Afhankelijk van de verkleuring kunt u na enkele dagen tot weken resultaat verwachten. Het kan zijn dat uw tandvlees of tanden tijdelijk extra gevoelig worden. Neem contact met ons op wanneer dit gebeurt.

Snelbleken in de tandartspraktijk
Als u last hebt van een lokale verkleuring dan kan het bleken ook snel gedaan worden (1-2 uur). Men gebruikt hiervoor hogere concentraties peroxide dan u thuis zou doen. Een bleeklamp/laser wordt gebruikt om het proces te versnellen. Deze techniek werkt sneller maar geeft vaak ook meer gevoeligheid aan tanden en kiezen dan bij de thuisbleek-methode.

De hogere concentraties peroxide tasten de slijmvliezen van het tandvlees en wangen aan. Deze worden afgedekt en beschermd om schade te voorkomen. Nadat de bescherming is verwijderd, kan het in sommige gevallen voorkomen dat er een lekkage heeft plaatsgevonden. Als dat zo is dan ontstaan er witte plekken op de lippen, tong of tandvlees. Dit verdwijnt vanzelf na een paar uur. De aantasting van het glazuur is minimaal en vergelijkbaar met de effecten van de thuisbleekmethode.

Hoe lang duurt een behandeling?

Dit hangt af van de gebruikte methode; wanneer u thuis bleekt duurt het meestal twee weken voordat u het gewenste resultaat heeft bereikt.

Kunnen alle kiezen en tanden worden gebleekt?

Vullingen, kronen en bruggen en facings kleuren tijdens een bleekbehandeling niet mee. Een behandeling voor alleen die kiezen of tanden heeft geen zin. Bespreek uw behandeling daarom vooraf met ons, zodat we u kunnen vertellen of het gewenste resultaat haalbaar is.

Kan ik tijdens de behandeling alles eten en drinken?

Tijdens de bleekbehandeling wordt het glazuur op uw tanden en kiezen wat poreuzer. Dat is van tijdelijke aard en herstelt weer. Als u thuis bleekt, kunnen verschillende etenswaren en dranken het resultaat nadelig beïnvloeden. Rook daarom niet tijdens de behandeling en probeer het drinken van koffie, thee, dranken met koolzuur, citroensap en rode wijn zoveel mogelijk te beperken. Gebruik ook geen producten met kleurstoffen als vruchtenjam.

Welk resultaat kan ik verwachten?

Het resultaat van de bleekbehandeling verschilt voor iedereen. Zoals eerder is uitgelegd, is de basiskleur van uw tandbeen bepalend voor het uiteindelijke resultaat. Soms komen verkleuringen na een paar jaar weer terug omdat de vorming van tandbeen door blijft gaan. Ook de gebleekte tanden zullen na verloop van tijd verkleuren door veroudering. U kunt dit proces zoveel mogelijk beperken door niet te roken en bepaalde voedingsstoffen te vermijden.

Call Now Button